Honlap neve
Szlogen kell ide.

Kókuszdió Hozzávalók: A külsejéhez: rum: 2 evőkanál keserű kakaópor: 5 dkg tojás: 1 db darált dió: 30 dkg barna cukor: 20 dkg A belsejéhez: Rama sütőmargarin: 10 dkg kókuszreszelék: 10 dkg porcukor: 10 dkg A forgatáshoz: kókuszreszelék: 6-8 dkg A díszítéshez: fél dióbél: 15 szem Elkészítése: Először a belsejéhez valókat gyúrjuk össze, és 15 egyforma kis golyót formálunk belőle. 15-20 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy a formáját megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk belőle. Két tenyerünk között egyenként kissé ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben dermedni hagyjuk, Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félbevágjuk, és egy-egy negyed dióval díszítjük. Morgós csúcs Hozzávalók: A tésztához: Rama sütőmargarin: 8 dkg tej: 0,5 dl keserű kakaópor: 4 dkg porcukor: 30 dkg darált dió: 20 dkg darált háztartási keksz: 10 dkg A forgatáshoz: kristálycukor A gesztenyés töltelékhez: Rama sütőmargarin: 10 dkg rum: egy kevés darált háztartási keksz: 15 dkg porcukor: 5 dkg fagyasztott gesztenyemassza: 25 dkg Egyéb hozzávalók: fagyasztott vagy befőtt magozott meggy kézi citromfacsaró: egy Elkészítése: A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk.A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszeren elkészíthető fenséges édességet. Flódnitorta Hozzávalók: A tésztához: Rama sütőmargarin: 38 dkg tojás: 1 db (a lekenéshez) hideg víz: 2 dl élesztő: 1 dkg kristálycukor: 7-8 dkg só: 1 kiskanál finomliszt: 60 dkg A máktöltelékhez: mazsola: 6-8 dkg őrölt mák: 50 dkg víz: 2 dl kristálycukor: 40 dkg A diótöltelékhez: mazsola: 6-8 dkg őrölt dió: 50 dkg víz: 2 dl kristálycukor: 40 dkg Az almatöltelékhez: őrölt fahéj: fél kiskanál zsemlemorzsa: 5-6 dkg kristálycukor: 30 dkg alma: 1,25 kg , citrom: 1 db (reszelt héja) Elkészítése: A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta.Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el.Egy 26 cm átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk s mielőtt levet engedhetne (ezért is nem készítettük el előbb), az előzőekre rétegezzük és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. 4 A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütben 200°C) kb. 35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, ekkor a tetejét porcukorral is behinthetjük.

 

Szavazás

Mi magyar sütemény?
Morgóscsúcs
Dunahullám
Asztali nézet