Kókuszdió
Hozzávalók:
A külsejéhez:
rum: 2 evőkanál
keserű kakaópor: 5 dkg
tojás: 1 db
darált dió: 30 dkg
barna cukor: 20 dkg
A belsejéhez:
Rama sütőmargarin: 10 dkg
kókuszreszelék: 10 dkg
porcukor: 10 dkg
A forgatáshoz:
kókuszreszelék: 6-8 dkg
A díszítéshez:
fél dióbél: 15 szem
Elkészítése:
Először a belsejéhez valókat gyúrjuk össze, és 15 egyforma kis golyót formálunk belőle. 15-20 percre a
mélyhűtőbe tesszük, hogy a formáját megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad
benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk belőle. Két tenyerünk között egyenként kissé
ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor
szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben
dermedni hagyjuk, Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félbevágjuk, és egy-egy negyed dióval díszítjük.
Morgós csúcs
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama sütőmargarin: 8 dkg
tej: 0,5 dl
keserű kakaópor: 4 dkg
porcukor: 30 dkg
darált dió: 20 dkg
darált háztartási keksz: 10 dkg
A forgatáshoz:
kristálycukor
A gesztenyés töltelékhez:
Rama sütőmargarin: 10 dkg
rum: egy kevés
darált háztartási keksz: 15 dkg
porcukor: 5 dkg
fagyasztott gesztenyemassza: 25 dkg
Egyéb hozzávalók:
fagyasztott vagy befőtt magozott
meggy
kézi citromfacsaró: egy
Elkészítése:
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25
kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk.A fölengedett gesztenyemasszát
a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.A kekszes diógombócokat
egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához
nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy
lecsöpögtetett magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel
cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés,
egyszeren elkészíthető fenséges édességet.
Flódnitorta
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama sütőmargarin: 38 dkg
tojás: 1 db (a lekenéshez)
hideg víz: 2 dl
élesztő: 1 dkg
kristálycukor: 7-8 dkg
só: 1 kiskanál
finomliszt: 60 dkg
A máktöltelékhez:
mazsola: 6-8 dkg
őrölt mák: 50 dkg
víz: 2 dl
kristálycukor: 40 dkg
A diótöltelékhez:
mazsola: 6-8 dkg
őrölt dió: 50 dkg
víz: 2 dl
kristálycukor: 40 dkg
Az almatöltelékhez:
őrölt fahéj: fél kiskanál
zsemlemorzsa: 5-6 dkg
kristálycukor: 30 dkg
alma: 1,25 kg ,
citrom: 1 db (reszelt héja)
Elkészítése: A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukorral, az
összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó.
Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett
gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát
körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz
ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta.Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire tesszük,
villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10
perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot
belekeverjük. Mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy
készítjük el.Egy 26 cm átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre
nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma
oldalához tapasztjuk. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre
kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.Az almatöltelékhez a gyümölcsöt
meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk s mielőtt levet engedhetne
(ezért is nem készítettük el előbb), az előzőekre rétegezzük és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük.
4
A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütben, nagy lánggal
(220 °C, légkeveréses sütben 200°C) kb. 35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy
megégjen. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, ekkor a tetejét porcukorral is
behinthetjük.